Voorkom dat de huid verbrandt. Dat is het belangrijkste advies om huidkanker te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat mensen hun gedrag hierop aanpassen, is gerichte voorlichting nodig. Door deze voorlichting meerdere jaren te herhalen gaan mensen veiliger om met de zon en kan huidkanker worden voorkomen, adviseert het RIVM aan het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.

Doelgroepgerichte voorlichting effectiever in preventie huidkanker

Als mensen zich bewust worden van hun gedrag, dan kunnen ze dit veranderen. Daarom adviseert het RIVM voorlichting te geven via verschillende media, op verschillende plaatsen en voor verschillende doelgroepen.

Gerichte voorlichting aan specifieke doelgroepen

Plaatsen om doelgroepgerichte voorlichting over de risico’s van verbranding te geven zijn plekken waar mensen aan de zon blootstaan, zoals bij het zwembad of op het sportveld. Doelgroepen zijn bijvoorbeeld (ouders van) jonge kinderen, buitensporters en hun publiek en mensen die buiten werken.

Het is belangrijk om de voorlichting te blijven herhalen. Om te weten of voorlichting effect heeft adviseert het RIVM een groep mensen meerdere keren te vragen naar hun gedrag in de zon. Zo wordt duidelijk of ze hun gedrag door de voorlichting hebben veranderd.